Ramazan İnsanlığa Açılmış İlahi Bir Kredidir

Siz Ramazan”dan ne beklerseniz, onu elde edersiniz. Ramazan”a “beslenme ayı” gözüyle bakanlar beslenirler. Ramazan”ın onlara getireceği sıcak pidedir, güllaçtır, ekmektir, ettir. Böyle bakanlar, Ramazan”dan kilo almış olarak çıkarlar. Ramazan”a “diyet ayı” gözüyle bakanlar diyet yaparlar. Ramazan”ın onlara getireceği daha hafif bir vücut, daha küçülmüş bir bedendir.

Ramazan”a festival gözüyle bakanlar, direkler arası eğlence fasıllarında olduğu gibi Ramazan”dan haz devşirirler. Vur patlasın, çal oynasın havalarında karşıladıkları Ramazan”dan geriye, haz ve neşeleri kalır.

Ramazan”a Kur”an vahyini bize armağan eden ilahi bir kredi olarak bakanlar ise, Ramazan”ı “derin insan”ın oluşturulmasında bulunmaz bir fırsat bilirler. Derin insan; yani yemekhane, yatakhane, abdesthane ve iş hane arasında hortum olmaya razı olmayan insan. Fiyatı değil değeri olan insan…

Yüreklerinin yıkılan yerlerini yapmak, akıllarının tahrip olan yerlerini tamir etmek, iç dünyalarının su alan yerlerini tıkamak, bilinçlerinin bozulan yerlerini onarmak, iradelerinin kaybolan kısmını kazanmak, şahsiyetlerinin eksilen yerlerini tamamlamak için bir fırsat..tır Ramazan.

İnsan bu. Yani “nisyan”, yani “unutkan varlık”. Kendini unutur, sorumluluğunu unutur, konumunu unutur, değerini ve haddini unutur.

İslenir, paslanır, kirlenir, aşınır. Dolayısıyla insanın da yıllık bir bakıma ihtiyacı vardır. Dahası, acıkan ruhlar doyurulmazsa, manevi ölümler başlar. İnsana midesinin açlığını haber veren enzimlerdir. Mide boş kaldığını bu enzimler aracılığıyla beyne iletir. İnsan aç olduğunu fark ederek yiyecek arayışına girer.

Fakat insan, ruhun açlığından, midenin açlığı kadar kolay haberdar olmaz. Çünkü ruhun enzimleri yoktur. Birçokları ruhlarının açlığından, manevi bir ölümle burun buruna geldikleri halde dahi haberdar değildirler.

Kur”an”ın bir tabiri vardır: “Giydirilmiş kalaslar”. Nifak vs. gibi sebeplerle içi boşalmış, dışı içinden daha değerli hale gelmiş, ağaçlar gibi içinden çürümüş insan tipleri için kullanır Kur”an bu tabiri. Elbisesi kendisinden pahalı tipler, içini satıp dışına yedirmiş sözde insanlar onlar.

İşte Ramazan, insanın içinin boşalmasına karşı alınmış ilahi tedbirlerden sadece biridir. İnsanlara dış dünyalarını bir süreliğine iç dünyalarının arkasına atmalarını telkin eder. Ruh bakımını, beden bakımından öne almalarını telkin eder.

Sosyal olarak Ramazan, insanın sahip olduklarının Allah tarafından ona sınav için emanet edilmiş değerler olduğunu hatırlatır. Paylaşabilenler, bu sınavı verecek olanlardır. Gönlünü Ramazan”a açanlar, elini ve kapısını da yoksula açar.

İşte Ramazan, bütün bu boyutlarıyla, insanlığa açılmış ilahi bir kredidir.

Bu krediyi kimileri har vurup harman savururcasına hovardaca harcayıp tüketir. Kimileri de alır ve onu katlayarak artan manevi bir sermaye haline getirir. Yoksullaşan iç dünyasını onunla zenginleştirir.

Kimlik ve kişiliğini geliştirir. Duruşunu kavileştirir. Duygu ve düşünce katsayısını yükseltir. Müslümanlar, her Ramazan”ı toplumlarının yaralarını sarmak için bir seferberlik zamanı bilmelidirler. Sadece aç ve açıkların yardımına değil, aynı zamanda din ve iman bakımından da fakirleşmiş insanlarının yardımına koşmalıdırlar.

İnanç yoksullaşması, maddi yoksulluktan çok daha vahim sonuçlar üretir.

Uluslararası kuruluşlardan karşılıksız yardım alabilirsiniz. Fakat din ve iman fukaralığına duçar olmuşsanız, hangi uluslararası kurumun kapısını vuracaksınız?

İnanç yoksulluğunu ancak, iman, ahlâk ve erdem zenginliğiyle yenebilirsiniz. İşte Ramazan, o zenginliğin kaynaklarından biridir.

Yorum Yaz